čtvrtek 30. prosince 2010

SVÁTEČNÍ SVÁTKY

Stále častěji a častěji se setkávám s názory, že Vánoce by se měly vymazat z kalendáře. Že to jsou jen svátky nervů a obžerství. Že slavíme sníh, co padá ze střech a požáry zakládající prskavky. Vážně naše společnost zredukovala těch pár magických dat zrovna na tohle?

Děti se samozřejmě na sváteční večer těší, dostanou to, o co si napsaly a nějakou tu rybu a kousek salátu přežijí. Dospělí se moc netěší, protože dárky musí nakoupit, barák uklidit, stromek ozdobit, jídlo a cukroví navařit a ještě schůzky se všemi příbuznými domluvit. Na webu se objevil rozhovor s Mirjam Landovou - velice sebevědomě prohlásila, že Vánoce nemá ráda, že je slaví jen kvůli dětem a že když se s příbuznými nechce vidět celý rok, tak nechápe, proč by měla zrovna na Vánoce. Ale je to jen o tomhle? Jde o to se se všemi povinně vidět? Kdo to diktuje?

Došla jsem k (ne nutně správnému) závěru, že naše společnost již povýšila Vánoce na něco víc, než jen oslavu narození Krista. S ustupujícím křesťanstvím a stále "agresivnějším" ateismem pořád zdobíme svoje obydlí, zpíváme koledy o Ježíškovi a vyháníme Santa Clause z nákupních center.
Bereme Vánoce jako čas, kdy se sejdou i ti, kteří to během roku nestíhali, kdy se plní přání a kdy se celý svět na jeden večer uklidní a zasedne téměř synchronizovaně (představuji si to jako obrácenou mexickou vlnu) k Vánoční tabuli.
Ať už vám jakkoliv schází čas, něco uvnitř vám říká, že musíte vidět všechny, na které během roku neúmyslně zapomínáte. I kdyby se měly do jednoho dne nacpat čtyři schůzky, není to takový problém - protože chcete.
A neměl by z tohohle Ježíš(ek) radost?

Neměli bychom zapomínat na ducha Vánoc - ty fronty v obchoďáku stejně vystojíme a nějaký větší úklid zaprášeným rohům neuškodí. A i přesto - nedělá i tohle Vánoce?

25 komentářů:

Pilec řekl(a)...

Podle mě zase za Vánoce jsou způsobeny výchovou. Vždyť považujeme za nejkrásnější prožité dny ty Vánoce, které jsme si užívali jako malé děti, když jsme ještě věřili, že malé robě nemá nic lepšího na práci než poletovat a házet nám pod stromek dárky, byly to krásné časy a co bychom to byli za rodiče, kdybychom podobné okamžiky našim dětem nedopřáli. A až děti vyrostou tak setrvačností už pokračujeme v zažitých zvyklostech, možná taky tím, že na nás společnost vyvíjí tlak, abychom taky slavili.

Layla řekl(a)...

Je to fakt, výchova dělá hodně... V naší rodině dáváme hodně na balení dárků, snažíme se zabalit je co nejlépe... V rodině mamčiný sestry jsou pod stromkem čtyři pytle, každej s jedním jménem a v tom naházený věci... To mi taky nepřijde moc Vánoční...

Pilec řekl(a)...

tak to už je lenost vyhnaná do extrému :-). Navíc je to zvláštní, nebýt BBT, vůbec bych se na tenhle blog nedostal, a kdyby ty titulky byly už před 2 hodinami, tak tenhle článek vůbec nepřečetl, ale cítím, že nejsem sám, kdo si tyhle věci myslí. Děkuju :).

Layla řekl(a)...

Jsem ráda, že nepíšu zbytečně :) Až budu mít po státnicích, tak budu přidávat poctivě alespoň jednou týdně :D

Pilec řekl(a)...

Hm, státnice teď v zimě? Stavařka? Nebo se už teď učíš na květen :-P. Každopádně, máš zajímavé myšlenkové pochody, nemáš nějaky soukromnější způsob komunikace než komentáře pod tvým článkem? (mail/icq)

Layla řekl(a)...

Špatně, právnička v druhém ročníku, historicky posledním, který má státní zkoušky ze základů práva...
Mám, ale většinou si trochu počkám, kdysi jsem s tímhle měla problémy a radši si nechávám soukromí pro sebe... Stačí, že je nahoře moje fotka :D

Pilec řekl(a)...

V pohodě, navíc, asi na tenhle blog nechodí statisíce lidí :). Navíc vím, co se po internetu pohybuje individuí. Vypadáš tam náká vyplašená. :-D

Unknown řekl(a)...

Joo ještě že nás blokovka o rok mine :D .. jinak soucit, podle toho, co jsem slyšel :)

Layla řekl(a)...

Kdybys chtěl, můžeš mě podpořit tady: http://www.facebook.com/pages/Laylin-a-Chaotuv-mrdnik/103242306410459 a zároveň tam najdeš blog mého blízkého přítele, který publikuje mnohem zajímavěji, než já :)

Layla řekl(a)...

Milane, moc se neraduj, vaše otázky vypadaj pěkně drsně :D Uvidíme, jak to dopadne... Ale vem si tu chlastačku, co bude, až to udělám... Minimálně dva dny v lihu :D

Pilec řekl(a)...

Aa, facebook style, tuž jsem to lajkl. Zajímavé, že zdejší systém pro komentáře podtrhl facebook jako něco co nezná, chytrý to systém.

Unknown řekl(a)...

Stačí, že nám teď změnili půlku otázek v předmětech, kde byly otázky stejný po několik let :D .. no podle naší pověsti It's gonna be wild :D

Layla řekl(a)...

Občas si říkám, že si z nás ta fakulta dělá pokusný králíky :D

Jooo, fejsbuk tady nic neznamená :D

Pilec řekl(a)...

kapku OT: jo taky si pamatuju na zkoušky typu "Vím že zkratka LAPD má něco společného s chybou" a prošel jsem.

Tak rozhodně spojuje lidi a obdivuju jeho tvůrce co se jim podařilo. Bohužel skrz něj se už provedlo tolika vylomenin :-X.

Layla řekl(a)...

Pro mě to má význam, ptz náš ročník tam má stránku a člověk se tam toho hodně dozví... A co bych to byla za mrchu, kdybych nesledovala profil svýho nemožnýho ex :D :P

Pilec řekl(a)...

Jo jo, tohle se dost zneužívá. Slečna taková stíhačkovitá jo? :-P Hodně věcí se tam přesouvá, jenom čekám, kdy naše školní stránky zruší a nechají tam jen odkaz na stránky na facebooku :-D

Unknown řekl(a)...

a hlavně se tam domlouvají všechny kalby žj :D btw můžu se zeptat, kde studuješ? :)

Layla řekl(a)...

Stíhačková ne, on ale neumí pravopis, tak všude píše Ypsilon a pořád tam řeší svoje současný přítelkyně a nepřítelkyně a mě to hrozně baví :D

Layla řekl(a)...

Praha... Město velkých nákupů :D

Pilec řekl(a)...

Milane to je na mě?
Jo jo povídali, že mu hráli, vymlouvat se můžeš na co chceš. Říkáš taková tamnější telenovela jo ? :-)

Unknown řekl(a)...

tak to mi moc neporadíš :D .. Brno .. největší a nejkrásnější maloměsto :D

Pilec řekl(a)...

Ach, pardon, vypadalo to, že se znáte :-D.

Layla řekl(a)...

Spíš jen pro potěchu mého oka :D Po čtyřech a půl letech od rozchodu mi můžeš věřit, že už mě to netrápí :D

Pilec řekl(a)...

jéé tos byla ještě malé ptáče. Ale asi si teďka půjdu napsat svoji vlastní aplikaci pro App Store :-D. Akorát potřebuju někoho s vééélkou zasobou bot.

chaot.blog.cz řekl(a)...

Jan: ty píšeš aplikace? co konkrétně? hry? něco jiného? nechtěl bys pomoct s propagací nebo těmi dalšími věcmi kolem? Na tomhle trhu bych se taky rád přiživil :)